Digital News Weekly – Vecka 11

2022-03-15 av Oskar Wennberg

Rysslands nedstängning av Instagram knäcker ryska influencers, nu är det inte längre okej att mordhota Putin på Facebook och så kan ryssar runda censuren med Twitters nya Tor-tjänst

Rysslands nedstängning av Instagram knäcker ryska influencers

Rysslands nedstängning av Instagram har fått influencers i landet att gå i taket. Det har cirkulerat flera videor på ryska influencers i tårar då de får se många års arbete raseras. Många influencers försöker nu styra sina följare till appar som Telegram och VKontakte. 

Man får hoppas att drag som detta är sådant som till slut får folket att på allvar vända sig emot Putin. Många influencers har nämligen sett Metas appar som sin bro ut mot resten av världen. Förhoppningsvis kan de också påverka sina följare i rätt riktning. 

Läs mer här: ’This is my life’: Russian influencers take stock after Instagram access blocked

Nu är det inte längre okej att mordhota Putin på Facebook

Förra veckan avslöjade Reuters att moderatorer på Facebook i flera länder inte tog bort uppmaningar till våld mot ryska soldater eller ens mot Vladimir Putin. Något som egentligen strider mot plattformens egna riktlinjer. Hanteringen av ämnet har visat sig vara en svår balansgång. 

Nu byter däremot Facebook riktning och menar dödshot eller uppmaningar till våld helt enkelt inte längre är okej. 

Läs mer här: Facebook says the week when you could threaten Putin with is over. Sorry folks. 

Så kan ryssar runda censuren med Twitters nya Tor-tjänst

Twitter har skapat en enkel lösning som låter ryssar runda censur. De har lanserat en Tor-tjänst på dark net som låter användaren få tillgång till Twitter, oavsett var man befinner sig. Eftersom du också är anonym skyddar tjänsten användaren från övervakning och spårning. 

Läs mer här: Twitter launches a Tor service to help Russians evade censorship

Ta chansen och uppgradera
era byråsamarbeten idag.