PR-byrå – Så väljer du rätt

Med AgencyMatch matchas dina behov mot hundratals byråer. Du får professionell vägledning för att snabbt hitta de byråer som bäst kan svara upp mot dina krav och ambitioner. För dig som uppdragsgivare är tjänsten kostnadsfri.

Beskriv dina behov

Vad är PR?

PR står för Public Relations. Enkelt uttryckt kan man säga att en PR-byrå hjälper företag att skapa strategier och aktiviteter med syfte att hantera kundens anseende.

Den viktiga, men allt mer suddiga, skiljelinjen mellan reklam och PR går vid köpta och icke-köpta kanaler. PR handlar oftast om att skapa uppmärksamhet för en fråga, produkt eller varumärke i icke-köpta kanaler. Det kan t.e.x vara publicitet i media, att bli omskriven av rätt influencers eller att få spridning i sociala medier.

Beroende på hur behoven ser ut, vad syftet och vad målet är kan PR ta många olika uttryck. För att kunna hantera olika typer av behov erbjuder många PR-byråer flera olika typer av tjänster. Nedan har vi listat några av dessa och hur byråerna oftast arbetar med de olika tjänsterna.

 

Läs vad våra kunder har att säga

Vi är stolta över att ha 100% nöjda kunder! Här kan du läsa vad några av de säger om oss.

"Samarbetet fungerade mycket bra. Processen var snabb och strukturerad. För oss var det också väldigt bra att ha ett oberoende bollplank. Fördelen med att använda AgencyMatch var att vi fick kontakt med PR-byråer som vi annars inte hade sökt oss till själva."

Victor Egnell

Företag: Knodd

"Urvalet av byråer som AgencyMatch presenterade för oss höll mycket hög kvalitet och kändes handplockade för just våra specifika behov. AgencyMatch hjälpte oss med allt från att samla in byråer baserat på vår brief, till att administrera möten och presentationer. Samarbetet fungerade väldigt bra."

Sara Johansson

Företag: Danish Crown

"Sättet som AgencyMatch presenterades på hemsidan samt den professionella dialogen vi hade med projektledaren fick mig att använda tjänsten. Jag upplevde samarbetet som väldigt bra. Ni var också bra på att följa upp processen. Jag kan inte säga att jag saknade något i samarbetet."

Alexander Arnesen

Företag: Sprell

Analys och strategi

Genom omvärldsanalys, målgruppsanalys och analys av ditt företag får PR-byrån insikter om vilka behoven faktiskt är. Dessa insikter är grunden till hur strategin utformas. Strategin lägger i sin tur grunden för PR-planen som anger vilka aktiviteter som ska göras och när de ska göras.

Kreativa idéer 

För att få genomslag med PR krävs ofta en hög nivå av kreativitet eftersom bruset man ska nå ut igenom är svårt att penetrera. Med strategin och insikterna som grund kan en PR-byrå hjälpa dig att ta fram kreativa idéer och budskap som verkligen når fram.

Medierelationer

Detta är förmodligen vad de allra flesta tänker på när de hör ordet PR. Men hur når man ut med sitt budskap? Först och främst behöver du har koll på och bygga en relation med relevanta journalister, bloggare osv. Många PR-byråer har etablerade kontaktnät och kan därför förkorta din startsträcka. Byråerna kan också hjälpa dig att definiera vilka kontakter som är intressanta för dig. Sedan kan de löpande bygga upp, förbättra och hantera din relation till personerna som är viktiga för just ditt företag.

Kriskommunikation

Ibland går det inte som man tänkt sig och då kan en kris uppstå. I dagens medielandskap där negativ publicitet får enormt snabb spridning tack vare sociala medier kan man som företag behöva hjälp att hantera en kris genom kommunikation. PR-byråer kan hjälpa dig att hantera en kris genom att ge dig råd kring vad du ska säga och hur du säga det när kriser uppstår.

Public Affairs

Företag och organisationer påverkas av politiska beslut. Men som företag eller organisation kan man genom Public Affairs eller lobbyism också påverka politiska beslut i en riktning som gynnar företaget. PR-byråer som arbetar med Public Affairs har ofta stor politisk kompetens och kunskap om hur beslutsprocesserna inom politiken fungerar. Genom sitt kontaktnät inom politiken hjälper byråerna dig att nå fram med rätt budkam, till rätt person och i rätt tid.

Omvärldsbevakning

Genom att ha koll på vad som sägs om ditt företag, din bransch eller andra ämnen som är relevanta för dig kan PR-byrån hjälpa dig att snabbt haka på trender men också att utveckla det mer långsiktiga arbetet med PR. Idag finns flera olika digitala bevakningsverktyg som kan hjälpa byrån och dig att hålla koll på vad som skrivs på sociala medier och i press.

Sociala medier

Sociala medier är ett av de mest effektiva verktygen för att få spridning av ditt budskap. Därför hjälper många PR-byråer sina kunder med både strategi och utförande i sociala medier. Det kan handla om att skapa och publicera innehåll, att hantera och föra dialog med följare.

Medieträning

För många innebär yrkesrollen kontakt med media i olika sammanhang, både genom att man själv söker upp media och tvärtom. Då behöver man vara väl förberedd för att kunna ge ett professionellt intryck och nå fram med sitt budskap. Detta kan många PR-byråer hjälpa dig med.

Vilka yrkesroller finns på en PR-byrå?

PR-konsulter kan arbeta brett med flera olika tjänster som byrån erbjuder eller vara specialiserade inom något av de områden vi listat tidigare.

Eftersom många PR-byråer är nischade på olika sätt finns det också många varianter av personaluppsättning. Precis som på reklam- och kommunikationsbyråer kan det finnas projektledare, copywriters och art directors.

Vad ska du tänka på när du anlitar en PR-byrå?

Inte bara PR-byråer kan hjälpa dig med PR

Hela syftet med den här bloggserien är att så gott det går reda ut de olika epiteten på byråmarknaden. Byråer som arbetar med PR kommer i många olika former och kan kalla sig för kommunikationsbyråer, creative agencies osv. När du är på jakt efter din nästa PR-partner är det därför viktigt att du listar dina behov noggrant och gör din research därefter. Välj inte en byrå bara för att de råkar kalla sig för PR-byrå. Det är byråns kompetens som ska stämma överens med dina behov, inte epitetet.

Branscherfarenhet kan vara viktigt men behöver inte vara avgörande

Detta har vi skrivit ett helt blogginlägg om tidigare och det är värt att poängtera igen. Att bara utgå från byråers branscherfarenhet i en byråvalsprocess kan vara ett stort misstag. Branscherfarenhet kan vara viktigt (särskilt i vissa branscher), men behöver absolut inte vara avgörande.

Inom PR finns dock vissa fördelar såsom att byrån redan har ett upparbetat nätverk av relevanta kontakter inom din bransch. Men den som endast lyssnar på byråer med erfarenhet inom den egna branschen väljer att titta på marknaden alldeles för snävt. En byrås jobb är inte att återskapa gamla idéer och strategier, utan att förstå vad som triggar din målgrupp och att omsätta den förståelsen i nya idéer, strategier och utföranden.

Hur mäter byrån effekt?

Att mäta värdet av PR är ingen lätt uppgift då det är beroende på syftet och målet med aktiviteten även om det har blivit enklare tack vare digitala kanaler. Därför är det viktigt att byrån har tydliga metoder för att mäta olika typer av aktiviteter. I en byråvalsprocess ska du alltid be byråerna som deltar att redovisa för hur de mäter och rapporterar resultatet av sitt arbete. Får du en veckovis rapport? Månadsvis?

Ta chansen och uppgradera
era byråsamarbeten idag.