3 tips för en mer produktiv arbetsdag

2020-10-28 av Oskar Wennberg

Produktivitet handlar om mer än att bocka av saker på en to-do lista. Det handlar om att bocka av rätt saker på listan, det som faktiskt gör skillnad!

John Pencavel på Stanford University är författare till studien ”The productivity of Working Hours”. Han kom fram till att produktivitet faller drastiskt efter en 50 timmars arbetsvecka och i princip är som bortblåst efter 55 timmar. Personer som arbetar 70 timmar per vecka producerar inte mer än någon arbetar 55 timmar.

Produktivitet handlar om mer än att bocka av saker på en to-do lista. Det handlar om att bocka av rätt saker på listan, det som faktiskt gör skillnad och som tar dig närmre dina mål. Personer som känner att tiden inte räcker till och som därför jobbar 70-80 timmar i veckan har alltså mycket att tjäna på att se över sina rutiner på jobbet.

Så, börja med att ta dig tiden att läsa de här 3 tipsen för hur du blir mer effektiv på jobbet.

Lista bara dina viktigaste uppgifter

Alla har vi lärt oss att det här med to-do listor, det är något vi ska göra för det är bra! Men få har lärt sig vilka uppgifter man bör ha med på listan och framför allt hur man ska prioritera. Istället listar man varenda liten uppgift, sitter och multitaskar samtidigt som effektiviteten flyger ut genom fönstret och stressen ökar.

Din dagliga to-do lista bör innehålla 3-5 uppgifter som är dina viktigaste och mest brådskande för dagen. Rangordna uppgifterna efter hur utmanande de är och börja med den svåraste. Fokusera bara på den uppgiften tills den är klar och först då går du vidare till nästa uppgift på listan.

Stäng av notiserna

Visste du att det kan ta hjärnan upp till 20 minuter att återfå fullt fokus efter att du har kollat ett mail? I en artikel i Time Magazine förklarar Dr. Earl Miller, professor i neurovetenskap, det såhär: ”Varje gång du flyttar ditt fokus från en sak till en annan uppstår något som kallas för ”switch cost”. Din hjärna snavar lite och det tar dit att komma tillbaka till samma ställe där den var innan den blev distraherad.”

För att undvika det här finns en enkel lösning. Stäng av dina notiser, särskilt de som är helt meningslösa för ditt arbete. Det finns säkert vissa notiser som du måste ha igång men de allra flesta kan du klara dig utan. Planera istället in tid då du hanterar din inkorg och besvarar mail. Se det som en utav sakerna på to-do lista.

Minska stress

Att träning gör dig mer fokuserad, mindre stressad, mindre sjuk och att du mår bättre överlag är säkert ingen nyhet. Men visste du att arbetsgivare som låter sina anställda träna på arbetstid faktiskt får igen pengarna? Enligt en studie som är gjord vid Karolinska Institutet fick de som tränade 2,5 timme per vecka under arbetstid lika mycket gjort som de som inte tränade.

Träning är en av sakerna du kan göra för att minska stress. Du kan också läsa, lyssna på musik, spendera tid med vänner och familj, meditera eller spendera tid på en hobby som du verkligen njuter av.

Sådant som ökar stress är festande och alkohol, rökning, surfande på internet och att titta på TV eller film i mer än två timmar.

Ta chansen och uppgradera
era byråsamarbeten idag.